Anul trecut am inventariat peste 30 de spații verzi neutilizate, însă numărul lor real este mult mai mare. Nevoia de spații verzi care să funcționeze ca oaze de răcoare în oraș este recurentă în sezonul canicular. De aceea am decis ca vara aceasta să deschidem mai multe grădini.

Proiectul Grădini Deschise a început la Street Delivery (iunie 2016), când am anunțat intenția noastră a de a semnala problema grădinilor în litigiu. Ca urmare a feedback-ului primit în stradă, vă propunem un set de acțiuni concrete ca program-pilot de revitalizare a spațiilor nefolosite din oraș.

Ne vom concentra pe trei tipuri de activități:

1. Mapare participativă - prin semnalarea zonelor verzi cu potențial de revitalizare și utilizare prin activități diverse.

Campania Grădini posibile are ca scop identificarea grădinilor care ar putea fi redate locuitorului orașului. Sunt eligibile toate spațiile verzi care stau abandonate, subutilizate sau închise. Acestea pot fi înregistrate completând formularul de mapare apăsând opțiunea Grădini Posibile de pe site cu date privind amplasamentul, denumirea locului și tipul de spațiu. 

2. Intervenții strategice - printr-o serie de evenimente care să deschidă grădini prin scenarii de reutilizare exemplare, testând diferite soluții viabile cultural și economic.

Pe de-o parte, problema lipsei de date privind regimul de proprietate sau cel juridic îngreunează procesul firesc de deschidere a grădinilor. Drept urmare, ne propunem să acționăm asupra grădinilor în cazul cărora există disponibilitate și reușim negocierea cu proprietarul. În acest sens, intervențiile strategice vor viza scenarii concrete de utilizare a grădinilor urbane.

Pe de altă parte, dificultatea de a iniția reactivarea unei grădini urbane ține și de sustenabilitatea activității respective. Ne propunem prin acest demers să identificăm grădinile urbane gestionate de mici grupuri tematice și care sunt deschise la primirea altor activități complementare pentru susținerea activității lor în acel spațiu. Exemplele pe care le promovăm bot fi accesate la secțiunea de Spații Disponibile de pe Explore

3. Politici publice - prin evidențierea problemelor grădinilor nefolosite și semnalarea posibilelor soluții, în dialog cu administrațiile centrale și locale.

Problema nefolosirii spațiilor în oraș a intrat pe agenda guvernamentală în luna aprilie, când s-a organizat conferința „Revitalizare comunitară și impact de dezvoltare economică inovatoare prin valorificarea patrimoniului comunitar nefolosit”. Calup a făcut parte din grupul de organizare, contribuind la realizarea acestui document care enunță succint problema spațiilor nefolosite: lipsa de date, regimul de proprietate greu de cunoscut, lacunele legislativ-normative, lipsa finanțărilor și lipsa politicilor publice.

Acest demers își propune să informeze constant autoritățile legat de problemele reale din teritoriu, pentru a actualiza legislația și a crea un cadru favorabil reutilizării. Campania Grădini posibile este una de pionierat, așa că ne bazăm pe deschiderea tuturor de a contribui la soluționarea acestei probleme care blochează dezvoltarea coerentă a orașului.

Vă invităm să fiți parte din revitalizarea orașului și din testarea modului de acțiune. de la firul ierbii. cu scopul de a crește calitatea vieții în oraș.

SHARE
BACK TO BLOG