Riscul clădirilor nefolosite este aceea de a crea un vid urban, iar devalorizarea acestora are impact direct asupra orașului. Prea multe clădiri rămân nefolosite perioade lungi de timp, supuse acțiunii timpului și a agenților atmosferici, pierd valoare, se degradează, ies din standardele de uz, acumulează probleme de funcționare. Toate aceste riscuri cresc exponențial odată cu perioada de neutilizare. Mai mult, lipsa de activitate dezvoltă probleme sociale și urbane prin scăderea gradul de confort și crearea de zone amputate, care nu mai corespund din punct de vedere moral și fizic și care favorizează insecuritatea și prezintă risc igienic.

Refolosirea funcțională a clădirilor este un răspuns practic la nevoia de spațiu din oraș. În ultimii ani, dezvoltarea imobiliară s-a realizat în detrimentul clădirilor existente, prin modele financiare care ofereau profit imediat, dar care modificau la diverse grade caracterul orașelor. În urma crizei imobiliare, mai multe țări se confruntă cu un plafon de investiții mai scăzut, astfel că nevoia de spațiu s-a reorientat spre clădirile existente. Există în paralel cu acestă atitudine o dorință a comunităților de a păstra identitatea orașului, de a asuma evoluția acestuia în timp.

Direcționarea atenției spre orașul construit este dovada echilibrării cererilor și ofertelor de spații, dar și însușirea unor locuri care definesc spațiul urban și îi dau identitatea proprie. 

Adaptive reuse este conceptul de real estate redevelopment al clădirilor în vederea folosirii acestora în alte scopuri decât cele pentru care au fost realizate fără a renunța la nevoile utilizatorului prezent, însă prin păstrarea caracteristicilor semnificative. Astfel, ansambluri industriale pot deveni ateliere pentru industria creativă, centre de cercetare, biblioteci sau sedii ale unor companii. Spații comerciale devin locuințe iar foste spații de rezidență pot găzdui librării sau multe alte activități care valorifică spațiul și îl repun în funcțiune.

Refolosirea spațiilor vine cu avantaje:

 practic | refolosirea unei structuri valabile înlocuiește nevoia de a construi de la zero, nu modifică substanțial orașul 

 economic | intervențiile minimale propuse pe clădiri existente și folosirea conceptului de adaptive reuse sunt concentrate pe costuri minime

 cultural |  clădirile reper din oraș au fost primele care au fost vizate de folosire alternativă, fiind cele care contribuie la identitatea orașului și fără de care calitatea vieții urbane ar fi în scădere

 ecologic | studii recente pun accent pe refolosirea structurilor existente încă funcționale, ca metodă de reducere a consumului de carbon, industria construcțiilor având un risc mare de poluare.

 

Refolosirea clădirilor este mai mult decât găsirea soluțiilor cele mai sustenabile, fiind direcționată pe acțiuni concrete de regenerare urbană. Este o schimbare de paradigmă care a prins contur la nivel internațional, ca o soluție contemporană de utilizare eficientă a resurselor. Pentru că spațiile nefolosite sunt o resursă! 

 

Noi spunem că orice spațiu nefolosit este o oportunitate. Intenția proiectului calup.ro este de a redeschide spațiile nefolosite din oraș către proiecte interesante adecvate și comunități diverse, promovând o atitudine critică cu privire la abandonul precoce al clădirilor încă funcționale.

SHARE
BACK TO BLOG