Bucureștiul Nefolosit Industrial a apărut ca o acțiune colectivă de promovare a fostelor platforme industriale care a pornit din inițiativa comună Woflhouse Productions + Nod Makerspace + CALUP, pentru a participa prima ediție Urbanfest de pe malul Dâmboviței. Mai multe detalii despre eveniment aici

Ulterior, Bucureștiul Nefolosit care a devenit numele campaniei de identificare a spațiilor vacante din oraș. Luna august 2015 a fost dedicată primei acțiuni concentrate de listare, care a constat în identificarea a patru categorii principale de spații: industriale, rezidențiale, comerciale și terenuri. Totodată, au fost incluse spații subutilizate, care permit strategii de dezvoltare care să le crească valoarea. Acțiunea a fost deschisă către cei interesați, care au contribuit cu adăugarea spațiilor nefolosite descoperite prin oraș.

Condițiile îndeplinite cumulativ pentru  ca aceste spații să fie incluse pe harta Calup.ro, în cazul clădirilor, sunt:

  • perioada de nefolosire să depășească un an,
  • aspectul spațiului să fie în mare măsură autentic, prin păstrarea elementelor originale, valoroase pentru oraș.

Timp de o lună, echipa CALUP a explorat diversitatea spațiilor vacante, încercând să intre în legătură cu proprietarii acestora pentru a afla care sunt problemele generale care au dus la lipsa de utilizare.  În paralel cu procesul de listare pe site, au fost căutate soluții alternative de reutilizare, locale sau internaționale, care să avantajeze refolosirea pozitivă a spațiilor în funcție de tipologie, dar și de condițiile locale și intențiile proprietarilor și comunităților. 

Săptămâna 1 - Bucureștiul Nefolosit Industrial

Urmărind fostele platforme bucureștene, dispersate în oraș, la periferie sau pe malul Dâmboviței, campania a evidențiat ansamblurile valoroase de hale istorice, databile de la final de secol XIX sau interbelice. Transformările sociale și economice, precum și intervențiile urbanistice recente au dus la demolarea unui număr consistent de ansambluri industriale istorice, pentru a face loc noilor programe: supermarketuri, centre rezidențiale, turnuri de birouri sau au rămas terenuri virane în urma demolării tuturor clădirilor din ansamblu. În prezent, doar un număr redus de ansambluri industriale mai sunt folosite în scopul original. Multe și-au redirecționat activitatea pe servicii, activități comerciale sau depozite, dar și pe domeniul artistic, găzduind săli de dans sau evenimente artistice și muzicale. Raportul Final BNI.  

Săptămâna 2 - Bucureștiul Nefolosit Rezidențial 

Au fost identificate case, vile sau locuințe colective, reprezentative pentru oraș, dar care stau nefolosite. Prioritate au avut clădiri nemodificate de intervenții recente nepotrivite. Vizitele pe teren au arătat situația caselor din zonele centrale din ultimii ani, care nemaifiind folosite pentru locuire, și-au găsit alte funcțiuni: servicii, birouri, restaurante, instituții sau sedii de societăți comerciale, reprezentanțe, showroom-uri. O altă parte a rămas în vizorul speculatorilor imobiliari, care au profitat de hibele legislative și lipsa de strategie a autorităților locale pentru a propune proiecte noi de dezvoltare pe locul clădirilor istorice. Nici măcar statutul de monument istoric nu a oprit demolarea acestora, situație care a dus la alterarea zonelor rezidențiale istorice. Lipsa unor facilități facilități economice avantajoase, care să facă atractivă refolosirea clădirilor istorice, a dus la perpetuarea unor practici distructive și puțin sustenabile pentru oraș. Raportul Final BNR

Săptămâna 3 - Bucureștiu Nefolosit Comercial

Frecvența spațiilor comerciale vacante remarcate în campanie au indicat un nivel scăzut de activitate economică în zonele centrale ale orașului. Construcția de supermagazine și malluri a dus la concentrarea activităților comerciale în puncte fixe din oraș, eliminând zonele istorice din fluxul economic. Lipscănia este un studiu de caz pentru modul în care majoritatea centrelor istorice au evoluat în deceniile politicii economiei recente. Lipsa unei strategii de dezvoltare coerentă a orașului a dus la transformarea haotică a zonelor istorice. Serviciile au fost dezvoltare aproape exclusiv la nivelul parterului, multe pe servicii și comerț, lăsând etajul de multe ori nefolosit sau chiar abandonat. Raportul Final BNC.

Săptămâna 4 - Bucureștiul Nefolosit Verde

Identificarea spațiilor verzi din oraș a închis prima etapă a campaniei. Au fost evidențiate grădinile urbane, dar și terenurile nefolosite. Semnalarea  acestora poate reprezenta un început pentru revalorizarea lor, nu doar prin construire, ci și prin menținerea lor, măcar parțială, ca spații verzi. Multe dintre grădinile private și-au început transformarea în spații accesibile publicului, mai ales prin intermediul teraselor estivale sau a evenimentelor culturale. Un model asemănător poate fi aplicat și terenurilor, care reînverzite, pot transforma orașul, mai ales în cazul celor obținute prin demolarea ansamblurilor industriale, care au rămas de ani de zile niște terenuri aride.    

 

În prezent, baza de date accesibilă pe calup.ro cuprinde în jur de 300 de spații nefolosite, iar numărul lor crește săptămânal. Campania de documentare va continua cu alte tipologii de spații rămase vacante: cinematografe, teatre, școli, instituții, hoteluri, clădiri de cult, și multe altele. Cei interesați de acțiunile noastre ne pot accesa la contact@calup.ro sau ne pot urmări în rețelele de socializare la facebook/calupu.

Campania de identificare a spațiilor nefolosire din București continuă. Pentru a contribui și tu, adaudă un pin

SHARE
BACK TO BLOG